Φουσκωτή Πάρου

Φουσκωτή – Εύκολο και νόστιμο τυρόψωμο από το νησί της Πάρου!


Υλικά:

Για τη ζύμη:

  • 4 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 25γρ νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι ξηρή
  • 1 κ.σ κοφτή αλάτι
  • 1/2 κ.γ ζάχαρη
  • 200γρ γιαούρτι στραγγιστό
  • 150ml γάλα χλιαρό
  • 2 κ.σ λάδι

Για τη γέμιση:

  • 50γρ βούτυρο λιωμένο
  • 250γρ τριμμένη φέτα
  • πάπρικα γλυκιά(προαιρετικά)
  • Λίγο γάλα για το τέλος
  • Σουσάμι ή παπαρουνόσπορο για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την μαγιά με την ζάχαρη και την διαλύουμε με το χλιαρό γάλα (προσοχή να μην είναι καυτό γιατί θα καεί η μαγιά).

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε την μαγιά, το αλάτι, το γιαούρτι και το λάδι.

Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να γίνει ελαστική και αφράτη, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο(περίπου 1 1/2 ώρα) σε ζεστό μέρος.

Αφού φουσκώσει την βάζουμε σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας παίρνουμε το 1/3 της ζύμης, το ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 1 εκ και το στρώνουμε σε ένα ταψάκι που έχουμε βάλει λαδόκολλα.

Αλείφουμε με το βούτυρο και πασπαλίζουμε με την τριμμένη φέτα.

Με το υπόλοιπο ζυμάρι ανοίγουμε πάλι ένα φύλλο πάχους 1 εκ και με ένα ποτήρι ή κουπάτ κόβουμε κύκλους όπου με αυτούς καλύπτουμε όλη την επιφάνεια πάνω από την τριμμένη φέτα και στο κέντρο φτιάχνουμε ένα λουλούδι.

Αφήνουμε το ψωμί να φουσκώσει για 1 ώρα, αλείφουμε με λίγο γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.

Το βγάζουμε από το ταψί και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω στη σχάρα.

Σχετικά άρθρα