Φανουρόπιτα

Η μητέρα του Αγίου Φανουρίου, σύμφωνα με την παράδοση ήταν μια πολύ σκληρή και αμαρτωλή γυναίκα. Η τιμωρία της ήταν να πάει στην κόλαση. Ο Άγιος Φανούριος παρακάλεσε με δάκρυα πόνου να μην φτιάχνουν τίποτα γι’ αυτόν αλλά μόνο για την ψυχή της μάνα του. Εισακούστηκε στον Θεό. Αυτός είναι ο λόγος που οι νοικοκυρές φτιάχνουν την ημέρα αυτή φανουρόπιτες και αφού τις πάνε στην εκκλησία και ευλογηθούν τις μοιράζουν στη γειτονιά, με τη σύσταση να ευχηθούν να συγχωρεθεί η μάνα του Αγίου «Ο Θεός σχωρέστ’ τη μάνα του Αγίου Φανουρίου». Τα υλικά της Φανουρόπιτας ανάλογα την περιοχή μπορεί να είναι 7, 9 ή 11.


Υλικά:

  • 4 φλ. τσ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 1 μπέικιν
  • 1 φλ. τσ. λάδι
  • 1 φλ. τσ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. τσ. νερό
  • 3/4 φλ. τσ. πορτοκαλάδα
  • ελάχιστη σόδα
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 φλ. τσ. σταφίδα ξανθή
  • 1 φλ. τσ. καρύδια χοντροκομμένα

Εκτέλεση:

Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μίξερ για λίγα λεπτά και μετά βάζουμε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά.

Ύστερα βάζουμε τις σταφίδες και  τα καρύδια.

Ανακατεύουμε ελαφρά ώστε να πάνε παντού οι ξηροί καρποί.

Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45΄ λεπτά ή έως ότου βγει καθαρό το μαχαίρι.

Όταν ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν πασπαλίζουμε από πάνω με ζάχαρη άχνη.

Σχετικά άρθρα