ΤΥΡΙ ΜΠΑΤΣΙΟ

Ένα παραδοσιακό σκληρό τυρί το οποίο βρίσκουμε κυρίως στη Βέροια και στη Νάουσα.

Γίνεται καταπληκτικός μεζές ως σαγανάκι ή  και τριμμένο στα μακαρόνια. Ακόμη και σκέτο τρώγεται, συνοδεύοντας το με λίγη ντομάτα και ψωμί.

 

Υλικά για 1 κιλό τυρί:

8-9 κιλά γάλα πρόβειο ή αγελαδινό

1 κουταλιά ξινό ( λεμόντοζο )

μπόλικο χοντρό αλάτι

 

Εκτέλεση:

Βράζουμε το γάλα , μόλις αρχίζει και κοχλάζει  ρίχνουμε μια κουταλιά  ξινό ( λεμοντοζο ), ανακατεύουμε   και το γάλα κόβει.
Με μια σίτα  μαζεύουμε τα κομμάτια γάλα  και τα βάζουμε σε  ένα τετράγωνο τάπερ   που το έχουμε πρώτα τρυπήσει
για να φεύγουν τα υγρά ,    αφού προηγουμένως  το έχουμε σκεπάσει με μια  γάζα , για να πάρει το σχήμα ,  και το πιέζουμε  με το χέρι για να στραγγίξει καλά.


Παίρνουμε το μπάτσιο  και το βάζουμε  σε ένα άλλο τάπερ γεμάτο με χοντρό αλάτι  και το καλύπτουμε  να αλμυριστεί,
( ο μπατσιος είναι πολύ αλμυρό τυρί, αλλά εμείς το αφήνουμε  όσο αλμυρό το θέλουμε ,
όσο πιο πολύ το αφήνουμε τόσο πιο αλμυρό γίνεται,  στην ουσία θέλει 24 ώρες  εκτός ψυγείου εντός του αλατιού )

Αφαιρούμε το τυρί απο το τάπερ με το αλάτι και το βάζουμε σε ένα άλλο τάπερ. Διατηρούμε το τυρί στο ψυγείο.

 

Print Friendly
Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Κατηγορίες: ΟΡΕΚΤΙΚΑ. ΠΡΟΪΟΝΤΑ, και ΣΥΝΤΑΓΕΣ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *