ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Υλικά:

4-5 πορτοκάλια

ζάχαρη

νερό

βανιλίνη ή αρμπαρόριζα προαιρετικά

 

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια και τα ξεφλουδίζουμε. Κρατάμε τη φλούδα απο 2 πορτοκάλια για να την χρησιμοποιήσουμε.

Βάζουμε τα πορτοκάλια ολόκληρα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τις φλούδες που έχουμε κρατήσει και νερό ώστε να καλύψει τα υλικά.

Βράζουμε για 5 λεπτά και πετάμε το νερό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για 1-2 φορές ακόμη ώστε να φύγει η πίκρα του πορτοκαλιού.

Τέλος βράζουμε τα υλικά μέχρι να τρυπιούνται τα πορτοκάλια με ένα πιρούνι.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα απο τη φωτιά και αφήνουμε τα πορτοκάλια και τις φλούδες να κρυώσουν.

Μόλις κρυώσουν τα περνάμε απο το μίξερ ή τα δουλεύουμε με ραβδομπλέντερ ώστε να τα πολτοποιήσουμε.

Ζυγίζουμε τον πολτό που έχει προκύψει και προσθέτουμε ίση ποσότητα ζάχαρης. (π.χ. για 1 κιλό πολτό θα βάλουμε 1 κιλό ζάχαρη)

Βράζουμε τον πολτό με τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να δέσει η μαρμελάδα. Σε αυτή τη φάση προσθέτουμε και τα αρωματικά αν χρησιμοποιούμε.

Προσοχή μην το παρακάνουμε με το δέσιμο της μαρμελάδας γιατί όταν τη βάλουμε στο ψυγείο θα πετρώσει.

Σχετικά άρθρα