Κουραμπιέδες

Παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη συνταγή για αφράτους και νόστιμους κουραμπιέδες βουτύρου.

Υλικά

  • 1/2 κιλό βούτυρο γάλακτος
  • 2 κρόκους αυγών
  • 1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
  • 1 ποτηράκι του κρασιού ζάχαρη
  • 1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
  • 1μιση κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου
  • αμύγδαλα χοντρο-σπασμένα (προαιρετικά)
  • μπόλικη ζάχαρη άχνη
  • ανθόνερο ή κονιάκ για το ράντισμα

Εκτέλεση

Βάζουμε το βούτυρο, το λάδι και την ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει το μίγμα.

Προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα για περίπου 3-4 λεπτά.

Προσθέτουμε το κονιάκ και συνεχίζουμε το χτύπημα. Σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι να πετύχουμε μια σφιχτή ζύμη. Σε αυτό το σημείο αν θέλουμε προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη.

Κόβουμε τη ζύμη σε σχέδια της αρεσκείας μας και τοποθετούμε τα κουραμπιεδάκια σε ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.

Ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει ο πάτος, περίπου 20 λεπτά.

Βγάζουμε τους κουραμπιέδες από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.

Ραντίζουμε με κονιάκ ή ανθόνερο και πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη.



Σχετικά άρθρα