ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΠΡΙΟΣ (BRIOCHE)

Τα ψωμάκια brioche είναι ιδανικά για πρωινό, για σνακ αλλά και για να συνοδέψετε τα burger σας.


 

Υλικά: (για 12 με 14 ψωμάκια)

1 φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό
2 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά
3 κουταλιές της σούπας χλιαρό γάλα
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
450γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν επιπλέον για το πασπάλισμα
4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
2 μεγάλα αυγά, συν 1 αυγό χτυπημένο, για επάλειψη
σουσάμι, για το πασπάλισμα

 


 

Προετοιμασία:

Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε και ανακατεύουμε το νερό το γάλα την ζάχαρη και την μαγιά. Το αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά, να αρχίσει να λειτουργεί η μαγιά.

Σε ένα άλλο μπόλ, ρίχνουμε το αλεύρι το αλάτι και το βούτυρο και τα δουλεύουμε με τα χέρια μέχρι να αρχίσει η ζύμη να γίνετε τρίμματα.
Προσθέτουμε τα υγρά από το άλλο μπολ και τα δυο αυγά και το δουλεύουμε με τα χέρια μέχρι να αρχίσει να ομογενοποιείται.
Βγάζουμε την ζύμη από το μπολ και την ζυμώνουμε σε μια επιφάνεια εργασίας για 10 με 15 λεπτά περίπου με τα χέρια. Σε αυτό το στάδιο η ζύμη θα είναι κάπως νωπή και κολλώδης ακόμα, αλλά δεν χρειάζεστε περισσότερο αλεύρι.
Όσο περισσότερο την δουλέψετε τόσο θα γίνετε μαλακή και ελαστική που είναι και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όταν πλέον έχει την υφή που θέλουμε την βάζουμε σε ένα μπολ, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ένα ζεστό σημείο από 1 έως 3 ώρες περίπου ώστε να φουσκώσει. Όταν έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε μέγεθος είναι έτοιμη.


Την βγάζουμε από το μπολ και την ζυμώνουμε για 2 λεπτά περίπου και σε αυτό το σημείο αν δείτε ότι χρειάζεται περισσότερο αλεύρι, το προσθέτετε.
Χωρίζετε την ζύμη σε 12 με 14 ίσα μέρη φτιάχνοντας στρογγυλά μπαλάκια ελαφρώς πιεσμένα στο πάνω μέρος τους και τα τοποθετείτε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τα καλύπτετε με μια μεμβράνη από πάνω και τα αφήνετε για άλλη μια ώρα περίπου να ξαναφουσκώσουν.
Όταν είναι έτοιμα βγάζετε την μεμβράνη και με ένα πινέλο τα περνάτε με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίζετε με το σουσάμι.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα. Στο κάτω μέρος του φούρνου βάλτε ένα ταψάκι που έχετε ρίξει ένα φλιτζάνι νερό μέσα, για να δημιουργήσει ατμό. Στην μεσαία σχάρα του φούρνου βάλτε το ταψί με τα ψωμάκια. Ψήστε για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν ένα χρυσό χρώμα.
Όταν είναι έτοιμα τα βγάζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.

 

Print Friendly, PDF & Email
Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Κατηγορίες: ΟΡΕΚΤΙΚΑ. και ΣΥΝΤΑΓΕΣ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *