ΦΑΛΑΦΕΛ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑΣ

Τα φαλάφελ είναι ένα από τα παραδοσιακά πιάτα των χωρών της Μέσης Ανατολής, όπως το Ισραήλ, ο Λίβανος η Παλαιστίνη και η Ιορδανία. Η κανονική συνταγή γίνετε με ρεβύθια. Στην συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιούμε γλυκοπατάτα για μια διαφορετική γεύση από τα συνηθισμένα.

 

Υλικά: (για 16 – 18 φαλάφελ)
2 μετρίου μεγέθους γλυκοπατάτες
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
2 σκελίδες σκόρδο
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο σκόνη
1 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι μαλακό
φρέσκο χυμό από ένα λεμόνι
σουσάμι για το γαρνίρισμα
αλάτι
πιπέρι

 

Προετοιμασία:
Ξεκινάμε βάζοντας τις γλυκοπατάτες σε ένα ταψάκι με την φλούδα τους και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 50 λεπτά ως 1 ώρα. Όταν είναι έτοιμες τις βγάζουμε από τον φούρνο, τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζουμε. Στην συνέχεια σε ένα μεγάλο μπολ κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια προσθέτουμε το κύμινο, τις σκελίδες του σκόρδου ψιλοκομμένες, τον κόλιανδρο, (σκόνη και τον φρέσκο ψιλοκομμένο) τον χυμό από το λεμόνι και το αλεύρι. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά με πιρούνι, πιέζοντας τις γλυκοπατάτες να γίνουν πουρές. Όταν το μείγμα έχει γίνει ομοιόμορφο το βάζουμε στο ψυγείο μια ώρα περίπου για να δέσει. Βγάζοντας από το ψυγείο η υφή της ζύμης θα πρέπει να έχει μια πιο κολλώδες υφή. Αν σας φαίνεται αρκετά υγρή ακόμα, προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι. Βάλετε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 200 βαθμούς και αφού λαδώσετε ένα ταψάκι, με την βοήθεια δυο κουταλιών παίρνετε από το μείγμα με το ένα κουτάλι και σπρώχνεται με το άλλο να πέσει πάνω στο ταψί δημιουργώντας μια μικρή μπαλίτσα. Συνολικά θα βγουν περίπου 16 με 18 μπαλίτσες. Στην συνέχεια πασπαλίστε τα φαλάφελ με το σουσάμι και ψήστε τα για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.

 

Συνοδεύστε τα με ΝΤΙΠΑΚΙ ΜΠΛΕ ΤΥΡΙΟΥ  ή ΚΡΕΜΑ ΦΕΤΑΣ

Σχετικά άρθρα