ΣΠΟΡΟΙ CHIA ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΤΕ

Οι σπόροι chia προέρχονται από τη μεξικάνικη έρημο και από το φυτό salvia hispanica και είναι γεμάτοι θρεπτικά συστατικά.

Μια κουταλιά από αυτά τα μικροσκοπικά σπόρια μπορεί να εμπλουτίσει τον οργανισμό μας με 5 γρ. φυτικές ίνες και 3 γρ. πρωτεΐνης.

Οι σπόροι αυτοί, πλούσιοι σε Ω3, σε συνδυασμό με τις ίνες και την πρωτεΐνη κρατάνε τον οργανισμό σε κορεσμό για περισσότερο!

Οι σπόροι chia δεν υστερούν σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά μιας και είναι μια καλή πηγή καλίου, ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνησίου και μαγγανίου.

Έχουν την ιδιότητα να μπορούν να απορροφούν 9 φορές το βάρος τους σε υγρό και αυτό τους κάνει πολύ καλή πηγή ενυδάτωσης ακόμα και αν απλός τους μουλιάσουμε σε σκέτο νερό και μετά τους καταναλώσουμε.

Βοηθούν στην μείωση της χοληστερίνης.

Στο εμπόριο θα τους βρείτε τόσο σε λευκούς όσο και σε μαύρους σπόρους, χωρίς να έχουν όμως κάποια ιδιαίτερη διαφορά μεταξύ τους όσον αφορά τα οφέλη τους.

Η κατανάλωση τους δεν πρέπει να ξεπερνάει την μια κουταλιά του γλυκού, ανά ημέρα.

 

Εδώ θα σας παρουσιάσουμε μερικούς τρόπους ώστε να τους εντάξετε στη διατροφή σας!

1) Πουτίγκα με 2 υλικά:

Υλικά:

1/4 φλ.τσ. σπόροι chia

1/2 φλ.τσ. γάλα καρύδας ή αμυγδάλου σοκολατούχο ή απλό

Εκτέλεση:

Βάζουμε τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αφήνουμε το μπολ στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.

 

2) Μαρμελάδα με σπόρους chia:

Υλικά:

1 φλ.τσ. φράουλες

1 κ.σ. σπόρους chia

1-2 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου

Εκτέλεση:

Βάζουμε τις φράουλες στον επεξεργαστή τροφίμων και επεξεργαζόμαστε μέχρι να λιώσουν.

Βάζουμε το μίγμα σε μπολ και προσθέτουμε τους σπόρους. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το σιρόπι. Ανακατεύουμε ξανά και περιμένουμε να φουσκώσουν οι σπόροι και να πήξει το μίγμα.

Μπορούμε να διατηρήσουμε τη μαρμελάδα αυτή για περίπου 1 εβδομάδα στο ψυγείο.

 

3) Ρόφημα με μπανάνα και σπόρους chia:

Υλικά:

1 ώριμη μπανάνα

1 φλ.τσ. πάγο

1/2 φλ.τσ. γάλα αμυγδάλου

2 κ.σ. γιαούρτι

2 κ.σ. φυστικοβούτυρο

1/4 φλ.τσ. αμύγδαλα

1 κ.γ. σπόρους chia

Εκτέλεση:

Βάζουμε στο μπλέντερ τον πάγο και επεξεργαζόμαστε μέχρι να θρυμματιστεί. Προσθέτουμε το γάλα, τη μπανάνα, το γιαούρτι και το φυστικοβούτυρο. Επεξεργαζόμαστε μέχρι να έχουμε λεία υφή στο μίγμα. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και τους σπόρους, επεξεργαζόμαστε μέχρι να ενωθούν τα υλικά και σερβίρουμε.

 

Σχετικά άρθρα