ΠΑΣΤΕΛΙ ΑΝΔΡΟΥ

Μια γλυκιά παραδοσιακή συνταγή από το νησί της Άνδρου. Η συνταγή είναι από το 9ο φεστιβάλ κυκλαδικής γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές». Σίφνος 2015.

 

Υλικά:

1/2 κιλό καρυδόψιχα, καθαρισμένη και χοντροκομμένη

1 1/2 κιλό μέλι

1 ποτήρι ζάχαρη

1 μικρό πακέτο φρυγανιά, τριμμένη

1/2 κιλό σουσάμι

ανθόνερο

 

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα μπολ το χοντροκομμένο καρύδι με την τριμμένη φρυγανιά και ανακατεύουμε.

Σε μια ψηλή κατσαρόλα βάζουμε το μέλι και τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για να μη φουσκώνει το μίγμα. Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει το μέλι, περίπου 5-7 λεπτά απο την έναρξη του βρασμού.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα απο τη φωτιά και περιμένουμε να σταματήσει ο βρασμός. Ρίχνουμε το καρύδι και ανακατεύουμε καλά.

Βρέχουμε μια καθαρή λεία επιφάνεια ( μαρμάρινο πάγκο ή «πλαστήρα» )με ανθόνερο και απλώνουμε λίγο σουσάμι στην επιφάνεια.

Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας και το απλώνουμε ώστε να σχηματίσει μια επίπεδη επιφάνεια πάχους 1,5 περίπου εκατοστού. Το ραντίζουμε με ανθόνερο και με το χέρι διαμορφώνουμε μια ομαλή επίπεδη επιφάνεια. Απλώνουμε το υπόλοιπο σουσάμι στην επιφάνεια.


Μόλις κρυώσει λίγο το χαράζουμε με ένα μεγάλο μαχαίρι και στη συνέχεια το κόβουμε σε ρόμβους.

Σερβίρουμε πάνω σε φύλλα λεμονιάς.

 

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Κατηγορίες: ΓΛΥΚΑ. και ΣΥΝΤΑΓΕΣ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *