Μελομακάρονα Αφράτα

Χριστουγεννιάτικη αγαπημένη συνταγή! Εδώ θα δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε μελομακάρονα σαν του ζαχαροπλαστείου, αφράτα και ζουμερά!



Υλικά

Για την ζύμη

  • 4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 1/2 κούπα χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
  • 11/2 κούπα ελαιόλαδο ή(1 κούπα σπορέλαιο και 1/2 κούπα ελαιόλαδο)
  • 1 κ.γ μπέικιν
  • 1/2 κ.γ σόδα
  • 2 βανίλιες
  • 1 κ.γ ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ κανέλα σκόνη
  • 1/2 κ.γ γαρίφαλο σκόνη
  • 2 κ.σ κονιάκ (προαιρετικά)

Για το σιρόπι

  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 2 κούπες νερό
  • 1 κούπα μέλι
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 3-4 γαρίφαλα ολόκληρα
  • φλούδα 1 πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ χυμό λεμονιού

Για το γαρνίρισμα

1/2 κούπα καρύδια τριμμένα ανακατεμένα με λίγο κανέλα και γαρίφαλο



Εκτέλεση

Σε ένα μπολ μεγάλο ρίχνω τα λάδια, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκάλι, κανελογαρίφαλα, ξύσμα, βανίλιες και τη σόδα και ανακατεύω πολύ καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Προσθέτω το σιμιγδάλι, ανακατεύω και ρίχνω λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν μέχρι να το ρουφήξει το μίγμα και να γίνει μια πολύ αφράτη ζύμη.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ!

Απλά ανακατεύουμε μέχρι το μίγμα να σταθεί σε ζύμη και σταματάμε.

Πλάθω τα μελομακάρονα, τα βάζω σε 2 ταψιά με λαδόκολλα (βγαίνουν 35 κομμάτια) τα τρυπάω από πάνω με οδοντογλυφίδα ή πιρούνι και ψήνω στους 170 βαθμούς με αέρα 20 λεπτά.

Στα 15 λεπτά ψησίματος αλλάζω τις θέσεις στα ταψιά να ψηθούν ομοιόμορφα.

Αλλιώς αντιστάσεις πάνω κάτω στους 180 βαθμούς 25 λεπτά περίπου ένα-ένα ταψί τη φορά.

Όσο ψήνονται φτιάχνω το σιρόπι.

Σε κατσαρόλα ρίχνω όλα τα υλικά εκτός από το μέλι και από τη στιγμή που θα λιώσει η ζάχαρη βράζω 8-10λεπτά.

Πρέπει το σιρόπι να είναι παχύρρευστο και όχι αραιό γιατί τα μελομακάρονα θα λιώσουν και δε θα μελώσουν!!!

Τότε ρίχνω το μέλι ανακατεύω και βουτάω τα χλιαρά μελομακάρονα 5-6 κομμάτια μαζί τη φορά, αναποδογυρίζω και από τις 2 μεριές και τα αφήνω να ρουφήξουν μέχρι να τα πιέζω με το χέρι και να είναι μαλακά.

Μην τα φοβηθείτε ότι θα γίνουν πολύ μαλακά. Συμβαίνει το εξής:

Όταν κρυώσουν σφίγγουν και μέσα μένουν μελωμένα.

Όλο το μυστικό σε αυτό το γλυκό είναι το μέλωμα αν πετύχεις τη ζύμη!

Τα βάζω σε πιατέλα να κρυώσουν και να σφίξουν, ΟΧΙ το ένα πάνω στο άλλο, και αφού κρυώσουν τα μεταφέρω αλλού, τα περιχύνω με ελάχιστο μέλι και τα πασπαλίζω με τα καρύδια.

Το σιρόπι μου το έχω κατά τη διάρκεια του σιροπιάσματος πάνω σε πολύ χαμηλή φωτιά για να παραμένει καυτό!

Tip saltandsugar.gr : Μπορείτε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μόνο καλαμποκέλαιο, αν θέλετε βάλτε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του σε αντικατάσταση για το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, του μπεικιν και της σόδας. Αντί για ψιλό, βάλτε χοντρό σιμιγδάλι!

Τη συνταγή μας την εμπιστεύτηκε η φίλη μας Σόφη Τσιώπου, τις ονειρεμένες συνταγές της Σόφης μπορείτε να τις βρείτε εδώ: « Οι Λιχουδιές της Σόφης

Σχετικά άρθρα