Τα κρασιά της Σάμου!

Το “Σάμος” είναι το πρώτο ελληνικό κρασί που αναγνωρίστηκε σαν ΟΠΕ και πάνω από έναν αιώνα αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή της ελληνικής οινοποιίας στη διεθνή αγορά.

Στην Γαλλική, στην πιο δύσκολη και ενήμερη οινική αγορά, κατέχει λόγω ποιότητας και αναγνώρισης μια περίοπτη θέση και παρουσιάζει μια συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση…

Από τα τέλη του 19ου αιώνα, η Σάμος τροφοδοτεί με τα επώνυμα κρασιά της τις αγορές της Ανατολής και της Δύσης η δε καθολική εκκλησία παραχωρεί στη Σάμο το προνόμιο της παρασκευής οίνου για τη Θεία Ευχαριστία.

Το προνόμιο αυτό διατηρείται μέχρι σήμερα και η Ε.Ο.Σ.Σ. εξάγει εκκλησιαστικό οίνο με πιστοποιητικό της καθολικής αποστολής.

Το Σαμιώτικο Κρασί έχει βραβευτεί και αναγνωριστεί διεθνώς, και έχουν απονεμηθεί μετάλλια πρώτης θέσης στη παγκόσμια κατάταξη.

Το μοσχάτο κρασί SAMOS παράγεται από το ομώνυμο σταφύλι,
την περίφημη ποικιλία Μικρόρωγο Μοσχάτο Λευκό Σάμου, που καλλιεργείται στις πλαγιές του όρους Άμπελος.

Το άρωμα του Μοσχάτου Σάμου είναι τόσο μοναδικό,  που δύσκολα περιγράφεται!

Τα κρασιά που παράγονται από την Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου είναι δύο τύπων: γλυκά και ξηρά.

Όλα τα γλυκά κρασιά της Σάμου ανήκουν στην κατηγορία Ελεγχόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΟΠΕ), ενώ τα περισσότερα ξηρά είναι Τοπικοί Οίνοι.

Στα γλυκά κρασιά περιλαμβάνονται:

  • Anthemis
  • Nectar
  • Grand Cru
  • Φυλλάς
  • Vin Doux και ο
  • Εκκλησιαστικός οίνος

Στα ξηρά κρασιά βρίσκουμε:

  • Golden Samena
  • Ψηλές Κορφές
  • Samena
  • Αγέρι του Αιγαίου
  • Δρυούσα

Σχετικά άρθρα