Κουλούρι Θεσσαλονίκης

Κουλούρι Θεσσαλονίκης

Συνταγή για τα πασίγνωστα κουλούρια Θεσσαλονίκης. Το ιδανικό σνακ για κάθε ώρα, αφράτο, σουσαμένιο, υγιεινό και γευστικό.


Υλικά

  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 φλ.τσ. χλιαρό νερό για να διαλύσουμε τη μαγιά και επιπλέον 1 φλ.τσ. χλιαρό νερό που θα προσθέσουμε αργότερα
  • 20 γρ. ζάχαρη
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 15 γρ. αλάτι ( 1 κ.σ.)
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • μπόλικο σουσάμι για την επικάλυψη

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μπόλ τη μαγιά και τη διαλύουμε με το 1/2 φλ.τσ. χλιαρό νερό.

Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε για 10 λεπτά περίπου ώστε να δράσει η μαγιά.

Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.

Ανοίγουμε μια γούβα στο κέντρο και προσθέτουμε τη μαγιά που έχουμε διαλύσει στο νερό, το λάδι και το υπόλοιπο νερό.

Ζυμώνουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας.

Συνεχίζουμε το ζύμωμα για περίπου 20 λεπτά ακόμη.

Στη συνέχεια σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά.

Αφαιρούμε την πετσέτα και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ξεφουσκώσουμε τη ζύμη.

Κόβουμε τη ζύμη σε 15 μπαλίτσες.

Πλάθουμε κάθε μπαλίτσα σε κορδόνι 30-40 εκ. το κλείνουμε ώστε να γίνει στρογγυλό.

Γεμίζουμε μια λεκάνη με νερό και βάζουμε το σουσάμι σε μια δεύτερη λεκάνη.

Περνάμε το κάθε κουλούρι από το νερό και έπειτα από το σουσάμι ώστε να καλυφθεί πλήρως και από τις 2 πλευρές του.

Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί μας και τοποθετούμε εκεί τα κουλούρια μας.

Τα αφήνουμε για 20-30 λεπτά ώστε να φουσκώσουν.

Ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει καλά στους 200 βαθμούς για 15 περίπου λεπτά.


Σχετικά άρθρα