ΧΑΝΙΩΤΙΚΟ ΜΠΟΥΡΕΚΙ

Υλικά:

Για το φύλλο:

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1/2 κ.γ. αλάτι

1/2 φλ.τσ. κόκκινο κρασί

1 νεροπότηρο χλιαρό νερό

Για τη γέμιση:

1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές ροδέλες

1 κιλό κολοκυθάκια καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές ροδέλες

1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

2 φλ.τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κιλό μυζήθρα

200 γρ. τριμμένο κίτρινο τυρί

1 φλ.τσ. λάδι

2 φλ.τσ. γάλα

2 αυγά

4 κ.σ. στάκα

αλάτι και πιπέρι

σουσάμι για το πασπάλισμα

 

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι και προσθέτουμε το νερό, το λάδι,το αλάτι και το κρασί. Ζυμώνουμε καλά. Σκεπάζουμε τη λεκάνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης σε μετρίου πάχους φύλλο.

Παίρνουμε το ένα φύλλο και το στρώνουμε σε ταψί που έχουμε ήδη λαδωμένο.

Απλώνουμε σε στρώσεις τις πατάτες, τα κολοκύθια και τη μυζήθρα. Φροντίζουμε σε κάθε στρώση να προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, λίγο αλεύρι, τριμμένο κίτρινο τυρί και λίγο δυόσμο.

Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και τη στάκα και ρίχνουμε αυτό το μίγμα πάνω απο την πίτα μας.

Περιχύνουμε με λίγο λάδι και στρώνουμε και το δεύτερο φύλλο απο πάνω. Αλείφουμε με λίγο λάδι και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.

Κόβουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 με 1μιση ώρα περίπου.

Για τη συνταγή ευχαριστούμε την κυρία Σπυριδούλα Ζήκα- Κόκκαλη

 

Σχετικά άρθρα