Ρόδι – Ο κόκκινος χρυσός

Το ρόδι καλλιεργείται και ευδοκιμεί σε θερμές περιοχές. Πρωτοεμφανίστηκε στην κεντρική Ασία και συγκεκριμένα στην Περσία. Είναι φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δέντρο, με γυαλιστερά φύλλα και μεγάλα άνθη, συνήθως κόκκινα και μερικές φορές λευκά. Ο καρπός του είναι το γνωστό ρόδι με την υψηλή διατροφική αξία.

Στην ελληνική παράδοση, είναι το σύμβολο της γονιμότητας και αιωνιότητας, γι’ αυτό σε γάμους και την πρωτοχρονιά σπάμε ρόδια.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Ε, και μεταλλικά στοιχεία (ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο, ψευδάργυρος, σελήνιο), σε υδατάνθρακες αλλά και σε φυτικές ίνες. Εμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL), προστατεύει από εγκεφαλικές βλάβες, ρίχνει την πίεση του αίματος και υπάρχουν ενδείξεις ότι η μακρόχρονη κατανάλωσή του βελτιώνει τα προβλήματα της στυτικής λειτουργίας των ανδρών. Επίσης καθαρίζει και προστατεύει το δέρμα, χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση των εγκαυμάτων και μειώνει τις ρυτίδες και τα έλκη.

Ο χυμός ροδιού βγαίνει από το στύψιμο φρέσκων ροδιών. Ο ιδανικός χυμός γίνεται στύβοντας το ρόδι μαζί με τα κουκούτσια και την ψίχα, διατηρώντας έτσι όλα τα θρεπτικά συστατικά του ροδιού.

Μπορεί να γίνει μαρμελάδα, λικέρ, να το φάτε φρέσκο, να μπει σε σαλάτες αλλά και να συνοδεύσει πολλά φαγητά.

Σχετικά άρθρα