ΧΟΥΜΟΥΣ – ΡΕΒΥΘΙΑ ΤΑΧΙΝΙ

Το Χούμους είναι ορεκτικό σαν κρεμώδης σαλάτα, που χρησιμοποιείται κυρίως στην Μέση Ανατολή. Σερβίρεται σε βαθύ πιάτο με συνοδεία ψωμιού ή αραβικής πίτας.

 

Υλικά:

1 φλιτζάνι του τσαγιού ρεβύθια
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν σόδα
5 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ταχίνι
4 κουταλιές της σούπας φρέσκο στημένο λεμόνι
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού χοντρό αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
μαϊντανό για γαρνιτούρα
πάπρικα για γαρνιτούρα

 

 

Προετοιμασία:

Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα ρεβύθια να μουλιάσουν σε ένα κατσαρολάκι με νερό και την μπέικιν σόδα.
Την επόμενη μέρα αδειάζουμε το νερό και ξεπλένουμε καλά τα ρεβύθια.
Στο ίδιο κατσαρολάκι ξαναβάζουμε τα ρεβύθια, προσθέτουμε καθαρό νερό και 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 30 με 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν πάρα πολύ.

Όταν είναι έτοιμα και πριν τα στραγγίσουμε, κρατάμε 3/4 του φλιτζανιού του τσαγιού από το νερό στο οποίο έβρασαν και επίσης βγάζουμε στην άκρη 5 -6 ρεβύθια για να χρησιμοποιήσουμε για γαρνιτούρα αν θέλουμε.
Ξεπλένουμε τα ρεβύθια, και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ για μερικές ώρες στο ψυγείο ώστε να κρυώσουν.(Καλό θα είναι να τα αφήσετε μέχρι και 10 ώρες αν έχετε χρόνο.)

Αφού έχουν κρυώσει πλέον, τα βάζουμε σε έναν επεξεργαστή τροφίμων μαζί με 3 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες, το μισό νερό από αυτό που έχουμε κρατήσει από το βράσιμο τους, την μισή ποσότητα ταχινιού, την μισή ποσότητα ελαιολάδου το φρέσκο στημένο λεμόνι, το αλάτι και το κύμινο και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Σε ένα μπολ προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, το ταχίνι και 2 κουταλιές της σούπας από το νερό του βρασμού συν λίγο λεμόνι ακόμα και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.

Μεταφέρουμε το μείγμα με τα ρεβύθια σε ένα μπολ σερβιρίσματος και φτιάχνοντας ένα μικρό βαθούλωμα στην μέση, ρίχνουμε το μείγμα με το ταχίνι και το λάδι. Πασπαλίζουμε με πάπρικα και ψιλοκομμένο μαϊντανό και γαρνίρουμε με τα ρεβύθια που κρατήσαμε στην άκρη.

Συνοδέψτε το με πίτα, ψωμί, σαν μεζέ ή ακόμα και σαν συνοδευτικό σε πιάτα με κοτόπουλο ή ψάρι.

 

Σχετικά άρθρα