Σταφιδόψωμα

σταφιδόψωμα

Σπιτική συνταγή για αφράτα, νόστιμα σταφιδόψωμα. Υγιεινό σνακ για όλες τις ώρες.


Υλικά

(15 ψωμάκια περίπου)

  • 1 1/4 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα πλήρες
  • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 4 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο
  • 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξερή μαγιά
  • 1 αυγό
  • 1 ώριμο μήλο
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ξανθές σταφίδες
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας
  • 3 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα βερίκοκο ή πορτοκάλι

Εκτέλεση

Σε ένα μπρίκι βάζουμε το γάλα να πάρει μια βράση.

Κατεβάζουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και το αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι το αλάτι, την ζάχαρη και την μαγιά και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε μέσα το γάλα (το οποίο είναι πλέον σε θερμοκρασία δωματίου και όχι καυτό) και προσθέτουμε και το αυγό αφού το έχουμε χτυπήσει πρώτα.

Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε καλά και στην συνέχεια με το χέρι μέχρι να έχουμε μια κολλώδες ζύμη.

Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και μεταφέρουμε την ζύμη όπου συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ελαστική και απαλή.

(Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή γάλα ακόμα μέχρι να έχει την επιθυμητή υφή.)

Τοποθετούμε την ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ και σκεπάζουμε με μια πετσέτα αφήνοντας την σε ένα ζεστό μέρος για να φουσκώσει για μια ώρα περίπου.

Αφού έχει φουσκώσει η ζύμη, ξεσκεπάζουμε και ρίχνουμε μέσα στο μπολ τις σταφίδες, το ξύσμα από το πορτοκάλι, την κανέλα και το μήλο που έχουμε καθαρίσει και ψιλοκόψει.

Ανακατεύουμε με το χέρι ώστε να αναμειχθούν τα υλικά ομοιόμορφα και ξανά σκεπάζουμε με την πετσέτα και αφήνουμε για άλλη μια ώρα.

Στην συνέχεια χωρίζουμε την ζύμη σε 14 – 15 ίσα μέρη και σε μια αλευρωμένη επιφάνεια πλάθουμε τα κομμάτια σε σχήμα μπάλας με ελαφρώς πλακωτό το επάνω μέρος.

Τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ή δύο μικρότερα ταψιά που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα για ακόμα μια φορά, για μισή ώρα περίπου.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα και ψήνουμε στην μεσαία σχάρα για 20 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.

Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε ελαφρώς την μαρμελάδα και μόλις βγάλουμε τα σταφιδόψωμα από τον φούρνο, όσο είναι ζεστά ακόμα τα αλείφουμε με ένα πινέλο με την ζεστή μαρμελάδα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.


Σχετικά άρθρα