ATHENS FOOD FESTIVAL

Το πιο..νόστιμο φεστιβάλ της Αθήνας

8-9-10 Μαΐου 2015
Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή
Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Στις 8, 9 και 10 Μαΐου ανοίγει τις πύλες του, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), το Athens Food Festival, το πιο «νόστιμο» φεστιβάλ στην Αθήνα. Για τρεις ημέρες η «καρδιά» της ελληνικής υπαίθρου «χτυπά» στο ΣΕΦ, σ΄ένα πλούσιο φεστιβάλ εξαιρετικού γαστρονομικού ενδιαφέροντος.

Πάνω από 200 μικροί παραγωγοί απ’ όλες τις γωνιές της Ελλάδας, 500 διαφορετικά είδη τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, συνταγές και μυστικά μαγειρικής απ’ όλη τη χώρα, γαστρονομικές παρουσιάσεις από καταξιωμένους Έλληνες μάγειρες και γευσιγνώστες, δημιουργική απασχόληση για μικρούς και μεγάλους, αλλά και πολύ φαγητό συνθέτουν το σκηνικό του πρώτου Athens Food Festival.

Με βασικά «συστατικά» την αγάπη για την ελληνική κουζίνα και την ανάδειξή της ως αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, το Athens Food Festival φιλοδοξεί να φέρει κοντά το ευρύ κοινό με το γευστικό πλούτο της χώρας μας και να αποτελέσει σημείο συνάντησης της σύγχρονης παραγωγικής Ελλάδας με εκπροσώπους του ευρύτερου χώρου της ελληνικής γαστρονομίας.

Στο πλαίσιο του Athens Food Festival, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας «μεταμορφώνεται» για τρεις ημέρες σε ένα «χωριό μικρών παραγωγών» δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει μια μεγάλη γκάμα εκλεκτών προϊόντων της ελληνικής φύσης, να έρθει σε απευθείας επαφή με τους παραγωγούς, τον μύθο και την ιστορία πίσω από κάθε τόπο και τα προϊόντα του, να ενημερωθεί για τις ευεργετικές ιδιότητες των ελληνικών προϊόντων και να γευτεί τοπικές κουζίνες απ’ όλη τη χώρα, ενώ φεύγοντας μπορεί, εάν θέλει, να πάρει μαζί του, λίγο Ελλάδα ακόμα, καθώς όλα τα προϊόντα θα διατίθενται προς πώληση σε τιμές παραγωγού.

Ξεχωριστή θέση στο Athens Food Festival κατέχουν και οι διαδραστικές και επιμορφωτικές εκδηλώσεις γαστρονομίας, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου θα πραγματοποιούνται, σε διάφορες αίθουσες του σταδίου, σεμινάρια μαγειρικής και παρουσιάσεις γαστρονομικών γεύσεων και προορισμών με τη συμμετοχή τοπικών φορέων και οργανώσεων απ’ όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, καταξιωμένοι σεφ θα μυήσουν το κοινό στα μυστικά της μαγειρικής τέχνης, δημιουργώντας ευφάνταστα πιάτα με τους θησαυρούς της ελληνικής γης.

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα του Athens Food Festival βασίζεται σε 4 θεματικές ενότητες (γαστρονομικές επιδείξεις, έκθεση προϊόντων, δοκιμές γευσιγνωσίας, συνέδρια) και περιλαμβάνει εκδηλώσεις όπως:
Έκθεση προϊόντων υψηλής ποιότητας μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα- με τη συμμετοχή του μεγαλύτερου μέρους της Περιφέρειας.
Χωριό μικρών παραγωγών: Παράλληλα με την έκθεση, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον τρόπο παραγωγής εκλεκτών ελληνικών προϊόντων (όπως τυριά, κρασί, προϊόντα μελιού, αλεύρι κ.ά.) μέσα από εργαστήρια και δράσεις που αναπαριστούν την παραγωγή στην ύπαιθρο. Ξεχωριστή θέση στο χωριό των μικρών παραγωγών θα έχει το Παραδοσιακό Ελαιοτριβείο- το μεγαλύτερο που έχει στηθεί ποτέ σε έκθεση- το οποίο και θα παράγει, επί τόπου, παρθένο ελαιόλαδο από όλες τις ποικιλίες ελαιολάδου της Ελλάδας (Κορωνέικη, Μανάκι, Λαδοελιά κ.ά.)
Γαστρονομικές Επιδείξεις: προγράμματα γευσιγνωσίας και μαθήματα μαγειρικής από καταξιωμένους σεφ και παραδοσιακές μαγείρισσες (δωρεάν γευστικές δοκιμές, live cooking stage κ.ά.)
Παρουσιάσεις και ανοιχτές συζητήσεις αναφορικά με: καλές πρακτικές γαστρονομικών προορισμών, το ρόλο της τοπικής κοινωνίας στην ανάδειξη του τουριστικού και γαστρονομικού πλούτου της Ελλάδας ως εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης, την προβολή των τοπικών επιχειρήσεων κ.ά.
Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας με θέματα: κοινή αγροτική πολιτική και ΕΕ, πιστοποιημένη ταυτότητα και ποιότητα, ελληνική διατροφή και παραγωγή τροφίμων, κρητικό σύμφωνο ποιότητας, εθνικά και περιφερειακά brand name για την ελληνικότητα της γεωργίας κ.ά.

Τη διοργάνωση του Athens Food Festival έχει αναλάβει η Επιστημονική Εταιρεία Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού (Ε.Ο.Σ.Σ.), η οποία κατέχει κυρίαρχη θέση στο χώρο της διοργάνωσης εκθέσεων και επιστημονικών συνεδρίων. Στην πολυετή της δραστηριότητα έχει συνεργαστεί με σημαντικούς ελληνικούς και διεθνής οργανισμούς και ερευνητικά ιδρύματα και έχει συνδέσει το όνομά της με μερικές από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις και φεστιβάλ της χώρας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις θεματικές ενότητες και του συμμετέχοντες στο Athens Food Festival, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://edpa.gr/

Σχετικά άρθρα