ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΑΜΟΥ ΚΕΡΝΑΜΕ ΕΛΛΑΔΑ

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με τον Eυρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού, διοργανώνουν Γιορτή Πολιτισμού και Γαστρονομίας, με τίτλο «Στο Φεστιβάλ Σάμου Κερνάμε Ελλάδα», στην Πορφυριάδα Σχολή Καρλοβάσου Σάμου, από 2 έως 5 Ιουλίου 2015, (ώρες λειτουργίας: 18:00 – 24:00’).
Όραμα και στόχος μας είναι η καθιέρωση της εκδήλωσης αυτής ως θεσμού, που θα διεξάγεται κάθε χρόνο σε διαφορετικό μέρος της Περιφερειακής μας Ενότητας.

Η πρωτοβουλία αυτή, στη δύσκολη συγκυρία που διανύει η χώρα μας, επιτείνει στην ανάδειξη των Περιφερειακών Ενοτήτων Σάμου και Ικαρίας ως εναλλακτικών, πλην όμως ανταγωνιστικών, ταξιδιωτικών προορισμών. Αποτελεί το εφαλτήριο μιας ευρύτερης προσπάθειας για την προσέλκυση τουριστών στα νησιά της Περιφέρειάς μας, την προβολή των τοπικών μας προϊόντων, την ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας και την ανάδειξη της απαράμιλλης ομορφιάς του τόπου μας , του Πολιτισμού του και της πλούσιας ιστορίας του.

Το εν λόγω Φεστιβάλ περιλαμβάνει :

1. Έκθεση, όπου προβάλλονται φορείς, ιδιωτικές επιχειρήσεις (τοπικών προϊόντων, εστίασης, οπωροπωλείων, αρτοποιείων, ζαχαροπλαστείων, καφετεριών, delicatessen, γρήγορου φαγητού, τουριστικά καταλύματα, τουριστικών ειδών, βιβλιοπωλείων αναδεικνύοντας την τοπική βιβλιογραφία και λοιπών συναφών επιχειρήσεων) και πολιτιστικοί σύλλογοι, σε «περίπτερα».

2. Επίδειξη γαστρονομίας, με επαγγελματίες chef, οι οποίοι εκπροσωπούν τις Περιφέρειες της Χώρας, αλλά και τοπικών «μαγείρων», οι οποίοι παρουσιάζουν τα τοπικά παραδοσιακά φαγητά και εδέσματα.

3. Παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες πλαισιώνουν και συμπληρώνουν την έκθεση (μουσική, χορός, λογοτεχνία, επίδειξη κεραμικής τέχνης, εκθέσεις φωτογραφίας και λαογραφίας, θέατρο σκιών, εργαστήρια μαγειρικής, ημερίδα για τη ναυτιλία κλπ)

Επιδίωξή μας είναι η ανάδειξη της ταυτότητας του τόπου μας, η σύνδεση της με τα προϊόντα της πρωτογενούς μας παραγωγής, η ολοκληρωμένη και άρτια τουριστική προβολή των νησιών μας. Για πρώτη φορά «Στο Φεστιβάλ Σάμου Κερνάμε Ελλάδα», οι 13 Περιφέρειες της Ελλάδος συνεργάζονται για να αναδείξουν τις ιδιαιτερότητες της Σαμιακής γης ! Το Φεστιβάλ αποκτά επίσης πολυπολιτισμική

«γεύση» με συμμετοχή φορέων ξένων κρατών να παρουσιάζουν την παραδοσιακή τους κουζίνα με Σαμιακά και Ικαριακά προϊόντα ! Ειδικό αφιέρωμα στους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους … αυτούς των μικρών παιδιών ! Τοπικές αρχές, πολιτιστικοί Φορείς, ιδιωτικές επιχειρήσεις, καλλιτέχνες, επαγγελματίες chef, τοπικοί «μάγειρες» συνεργάζονται για να «παντρέψουν» γεύσεις, αρώματα, ήχους, παράδοση και σύγχρονο πολιτισμό σε αυτό το εξωστρεφές σταυροδρόμι πολιτισμού και γαστρονομίας. Σε αυτή την πανδαισία αισθήσεων την τιμητική του έχει το μοναδικό και πολυβραβευμένο Σαμιώτικο κρασί!

 

Στο Φεστιβάλ Σάμου σας καλούμε όλους να γευτείτε την Ελλάδα μέσα από τη μοναδικότητα των νησιών μας !!

Για το κείμενο ευχαριστούμε την κυρία,

Φωτεινή Θαλ. Θαλασσινού

Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού

Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

 

Σχετικά άρθρα