13 ΑΓΝΩΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΦΕ

1ΑΓΝΩΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΦΕ

29 Σεπτεμβρίου – Παγκόσμια ημέρα του καφέ και το γιορτάζουμε με 13 παράξενα γεγονότα τα οποία πιθανώς σας είναι άγνωστα σχετικά με το αγαπημένο σας ρόφημα, τον καφέ.


 

Ο καφές είναι το δεύτερο πιο πολύτιμο αγαθό που διακινείται παγκοσμίως, μετά από το πετρέλαιο.

Η ποικιλία Black Ivory παρασκευάζετε στη Βόρεια Ταϊλάνδη από κόκκους Arabica, όπου καταναλώνονται από ελέφαντες και στην συνέχεια συλλέγονται από τα περιττώματα τους. Η γεύση του καφέ επηρεάζεται από τα πεπτικά ένζυμα των ελεφάντων και κοστίζει 1000 ευρώ περίπου το κιλό!

Καθημερινά σε όλο τον κόσμο καταναλώνονται περίπου 2,25 δισεκατομμύρια κούπες καφέ.

Ο καφές είναι πιο αποτελεσματικός εάν καταναλώνετε μεταξύ 9:30 με 11:30 π.μ.

Οι καρποί του καφέ μαζεύονται από τα δέντρα και η αρχική τους μορφή είναι έντονου κόκκινου χρώματος όπου ξεφλουδίζονται μέχρι να μείνει ένας πράσινος καρπός και στην συνέχεια καβουρντίζονται σε υψηλές θερμοκρασίες μέχρι να πάρουν το καφέ χρώμα με το οποίο τους γνωρίζουμε.

Το στιγμιαίο καφέ ανακάλυψε το 1906 ένας Βέλγος στην Γουατεμάλα ονόματι George Washington (όχι ο γνωστός Αμερικάνος)

Το 1675 ο βασιλιάς της Αγγλίας απαγόρευσε την λειτουργία τον καφέ στην Αγγλία, ισχυριζόμενος οτι εκεί μαζεύονταν άνθρωποι για να συνωμοτήσουν εναντίον του.

Φυλές της Αφρικής συνήθιζαν να τυλίγουν τους κόκκους του καφέ σε λίπος και να τους τρώνε ονομάζοντας τους “μπάλες ενέργειας”.

Ο καφές δεν έχει την ίδια έντονη γεύση όπως το άρωμα του όταν πίνετε, γιατί το σάλιο μειώνει κατά το ήμισυ την αίσθηση του.

Οι Νεοϋορκέζοι πίνουν σχεδόν 7 φορές περισσότερο καφέ από τις άλλες πόλεις των ΗΠΑ.

Οι Ολλανδοί είναι ο λαός με την μεγαλύτερή κατά κεφαλή, κατανάλωση καφέ στον κόσμο, με μέσο όρο 2.4 φλιτζάνια ανά άτομο την ημέρα.

Ο εσπρέσσο δεν είναι ποικιλία καφέ, αλλά τρόπος παρασκευής του ροφήματος. Καυτό νερό που περνάει με πίεση μέσα από ψιλό-αλεσμένο καφέ.

Οι περιοχές του πλανήτη που παράγετε καφές βρίσκονται μόνο μεταξύ του τροπικού του Καρκίνου και του Αιγόκερου γνωστές και με την ονομασία Bean belt.

 

 

Σχετικά άρθρα