ΦΑΚΕΣ ΚΑΙ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΦΑΚΗΣ

ΦΑΚΕΣ ΚΑΙ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΦΑΚΗΣ

Έναν έξυπνο και διαφορετικό τρόπο να φτιάξουμε τις φακές μας παρουσιάζουν οι CrazyMOMS . Με αυτή τη συνταγή όλα τα παιδιά τρώνε φακές και ζητάνε κι άλλες! Γίνονται τόσο λαχταριστές και νόστιμες αλλά και να μην τις φάνε σίγουρα τρώνε τα κεφτεδάκια της φακής!


 

Υλικά για τις φακές:

300 γραμ. φακές
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
2 ώριμες μεγάλες ντομάτες
1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ
1 μικρή πατάτα
1μικρό καρότο
¾ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 δαφνόφυλλο
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
¼ κουτ. γλυκού ζάχαρη
½ κουτ. γλυκού ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
Νερό

Εκτέλεση για φακές:

Καθαρίζουμε τις ντομάτες και τις περνάμε από το μούλτι.
Βράζουμε τις φακές, σε νερό που να τις σκεπάζει για 5′, τις στραγγίζουμε, τις ξεπλένουμε σε σουρωτήρι και πετάμε το νερό.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, το κρεμμύδι, το σκόρδο,το λάδι,την πατάτα,το καρότο,τον πελτέ, το χυμό ντομάτας, τα δαφνόφυλλα, τη ζάχαρη, την ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι μια κουταλιά σούπας ξύδι και κρύο νερό, δυο – τρία δάχτυλα πάνω από τις φακές.
(Η συνταγή τα σοτάρει όλα πρώτα και μετά τα βράζει, εγώ το αποφεύγω γιατί πάλι γίνονται πεντανόστιμες)
Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε έως ότου χυλώσουν οι φακές και απορροφήσουν όλα τα υγρά τους, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην μας κολλήσουν. (Αν χρειαστεί κι άλλο νερό, προσθέτουμε).
Προς το τέλος, ρίχνουμε και τη δεύτερη κουταλιά ξύδι.

Υλικά για κεφτεδάκια:

500 γρ φακές
1 μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι ξερό
1σκ.σκόρδο
1 κ.γλυκού μπούκοβο γλυκό(προαιρετικά)
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 1/2 κουτάλι της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Νερό

Εκτέλεση:

Καθαρίζετε τις φακές, τις πλένετε και τις βάζετε στην κατσαρόλα με αρκετό αλατισμένο νερό να βράσουν (μέχρι να μαλακώσουν). Αφού βράσουν τις ρίχνετε στο σουρωτήρι να στραγγίξουν. Τις πατάτε με το πιρούνι λίγο να λιώσουν και τις βάζετε σε μπόλ.Καθαρίζετε το κρεμμύδι, το πλένετε, το ψιλοκόβετε και το προσθέτετε στις φακές. Προσθέτετε το κύμινο, το μπούκοβο, το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο.
Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά με το χέρι και τα πλάθετε σαν κεφτεδάκια (ή μπιφτέκια) και τα βάζετε στο ψυγείο να σφίξουν όσο θέλετε.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, τοποθετείτε τα κεφτεδάκια (ή μπιφτέκια) σε λαδόκολλα ρίχνετε λίγο λαδάκι από πάνω έξτρα και τα ψήνετε για 15 – 20 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο). Τα βγάζετε και είναι έτοιμα για σερβίρισμα.

Σερβίρετε με φρέσκο ψωμάκι και τυράκι!

Τη συνταγή και το φωτογραφικό υλικό μας παραχώρησαν οι CrazyMOMS. Τη σελίδα τους στο facebook μπορείτε να τη βρείτε πατώντας εδώ.

 

Σχετικά άρθρα