Κανταϊφάκια με κρέμα πορτοκαλιού

Κανταϊφάκια με κρέμα πορτοκαλιού

Το φύλλο κανταΐφι αποτελείται από λεπτές και ελαστικές ίνες ζύμης που επειδή συνήθως κολλούν μεταξύ τους θέλουν καλό ξάσιμο προτού τις χρησιμοποιήσουμε.

 

Κείμενο: Σπύρος Αρτελάρης    |    Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη    |    food styling: Αντωνία Κατή

 

ΥΛΙΚΑ (για περίπου 30 κομμάτια)

 

 

Για την κρέμα

1 λίτρο γάλα

220 γρ. ζάχαρη

2 αβγά

30 γρ. βούτυρο αγελάδος

ξύσμα από 2 πορτοκάλια, ακέρωτα

110 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

 

Για το κανταΐφι

1.000 γρ. φύλλο κανταΐφι

200 γρ. φρέσκο βούτυρο τύπου Κερκύρας, λιωμένο

 

Για το σιρόπι

680 ml νερό

1.300 γρ. ζάχαρη

150 ml σιρόπι γλυκόζης

2 ξυλάκια κανέλας

χυμό από 1 πορτοκάλι

 


 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κρέμα: Σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε όλα τα υλικά για την κρέμα, εκτός από το σιμιγδάλι, χτυπώντας συνεχώς με ένα σύρμα. Οταν το μείγμα ζεσταθεί, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να βράσει και να δέσει η κρέμα. Αποσύρουμε, σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της και αφήνουμε να κρυώσει.

Κανταΐφι: Βγάζουμε το φύλλο από τη συσκευασία και το ξαίνουμε με τα χέρια, ώστε να σπάσουν οι ίνες του και να ξεκολλήσουν. Χωρίζουμε σε μικρές τούφες, περίπου 30 γρ. η καθεμιά, και βάζουμε 1 κουταλιά από την κρέμα στην άκρη τους. Τυλίγουμε απαλά ώστε να κλείσουμε την κρέμα μέσα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και αραδιάζουμε τα κανταϊφάκια. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 50 λεπτά.

Σιρόπι: Oσο τα γλυκά ψήνονται, ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά να βράσουν για περίπου 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Αφήνουμε το σιρόπι να χλιάνει.

Βγάζουμε τα κανταϊφάκια από τον φούρνο και τα σιροπιάζουμε όσο είναι ζεστά με το χλιαρό σιρόπι.

Πηγή

 

Σχετικά άρθρα