ΠΕΤΙΜΕΖΟΠΙΤΑ

Το πετιμέζι είναι το παχύρρευστο υγρό που φτιάχνετε καθώς βράζουμε και ξαφρίζουμε το μούστο. Είναι πλούσιο σε σίδηρο και ασβέστιο και δεν περιέχει συντηρητικά ή ζάχαρη. Χρησιμοποιείτε στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική μα και αυτούσιο μπορεί να γίνει πολύ καλό φάρμακο ώστε να καταπραΰνει τον λαιμό μας όταν πονάει.

Υλικά:

1 φλ.τσ. λάδι

3/4  φλ.τσ. πετιμέζι

1 φλ.τσ. ζάχαρη

1 κ.σ. κανέλα

1 φλ.τσ. νερό

1 κ.σ. κοφτή σόδα

τον χυμό από 2 πορτοκάλια και το ξύσμα από ένα πορτοκάλι

1 σφηνάκι κονιάκ

1/2 κ.γ. γαρίφαλο

1 φλ.τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

σουσάμι για το πασπάλισμα

 

Εκτέλεση:

Βάζουμε το νερό με την κανέλα να βράσουν για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια σουρώνουμε το νερό και το κρατάμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό του πορτοκαλιού. Προσοχή γιατί αφρίζει.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το λάδι, το χυμό του πορτοκαλιού με τη σόδα και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το πετιμέζι, το νερό στο οποίο βράσαμε την κανέλα, το ξύσμα από το πορτοκάλι, το κονιάκ, το γαρύφαλλο και το αλεύρι σιγά σιγά. Αναδεύουμε τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να γίνει μαλακό.


Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ταψί, το οποίο έχουμε λαδώσει, και το στρώνουμε με τα δάχτυλά μας. Μπορούμε να βρέξουμε τα δάχτυλά μας με λίγο νερό ή ακόμη καλύτερα με κονιάκ.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια της πίτας με σουσάμι και την ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 40 λεπτά.

 

Print Friendly
Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Κατηγορίες: ΓΛΥΚΑ. και ΣΥΝΤΑΓΕΣ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *