Γιατί η επιφάνεια του κέικ έχει σκασίματα;

ΓΙΑΤΙ Η ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΙΚ ΕΧΕΙ ΣΚΑΣΙΜΑΤΑ;

Όλα έχουν πάει όπως τα ήθελες, το κέικ φούσκωσε, πήρε ωραίο χρώμα, η γεύση του δεν παίζεται αλλά η επιφάνεια του έχει γεμίσει ρωγμές και σκασίματα. Γιατί έχει γίνει αυτό και πως θα το αποφύγεις αν δεν σου αρέσει;


Ας δούμε για ποιο λόγο γίνεται αυτό και πως μπορείς να το αποφύγεις.

1) Είναι σύνηθες το κέικ να δημιουργεί αυτές τις ρωγμές όταν το κέικ ψήνεται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από αυτή που πρέπει. Σε έναν πολύ καυτό φούρνο το εξωτερικό τμήμα του κέικ ψήνεται πολύ πιο γρήγορα δημιουργώντας μια κρούστα. Το εσωτερικό όμως συνεχίζει να ψήνεται και να φουσκώνει με αποτέλεσμα να “σκάσει”.

2) Ακόμη κάτι που μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση του κέικ μας είναι όταν ψήνεται στη λάθος θέση του φούρνου.

3) Το λάθος μέγεθος του ταψιού στο οποίο θα ψήσουμε το κέικ μας.



Πως θα αποφύγεις τις ενοχλητικές, κάποιες φορές, ρωγμές; Ιδού:

1) Σιγουρέψου ότι ο φούρνος είναι στη σωστή θερμοκρασία για να ψήσεις το κέικ σου, στην ανάγκη χρησιμοποίησε ένα θερμόμετρο

2) Χρησιμοποίησε το σωστό μέγεθος φόρμας για το κέικ σου. Θυμήσου αν είναι πολύ μικρό δεν θα αποφύγεις τις ρωγμές.

3) Μπορείς μαζί με τη φόρμα του κέικ, στο φούρνο, να βάλεις ακόμη ένα ταψάκι γεμάτο με νερό. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος το νερό θα δημιουργήσει υδρατμούς που θα βοηθήσουν το κέικ να ψηθεί ομοιόμορφα.

4) ΜΗΝ ανοιγοκλείνεις το φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος, εκτός του ότι δε θα φουσκώσει το κέικ, θα προκαλέσεις αυξομειώσεις στη θερμοκρασία και έτσι δε θα έχεις ομοιόμορφο ψήσιμο.


Σχετικά άρθρα